Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povolení na poloautomaty až od 21 let? Hodlám to hodně zvažovat, prozradil Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump by prý mohl souhlasit s novelou zákona, která by zvýšila věkovou hranici pro možnost pořízení poloautomatické pušky z 18 na 21 let. Ve Spojených státech se po nedávném masakru na floridské škole, která dnes 14 dní po střeleckém útoku opět zahájila výuku, rozproudila bouřlivá veřejná debata o zpřísnění přístupu ke zbraním.

Trump to řekl na setkání s republikánskými i demokratickými zákonodárci, aby s nimi projednal možnosti úpravy zákona o zbraních, jehož cílem je předcházet střeleckým masakrům. Na floridské škole vraždil pachatel, jemuž je 19 let.

"Řeknu vám, že to hodlám hodně zvažovat," řekl Trump zákonodárcům při setkání v Bílém domě. Proti jakémukoli zpřísnění se ale staví vlivná Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která řadě republikánů sponzoruje volební kampaně. Ve volbách podpořila i Trumpa, který se nyní staví vstřícně i k zákazu prodeje takzvaných urychlovačů střelby, které téměř mění funkčnost poloautomatických zbraní na automatické. Trump tvrdí, že NRA jisté kroky podniknout chce. Neupřesnil ale, co asociace zamýšlí.

Hnutí požadujících změny nyní vedou sami studenti. A silného spojence našli dnes ve známém americkém prodejním řetězci sportovních a outdoorových potřeb Dick's Sporting Goods. Ten oznámil, že vyřazuje ze své nabídky poloautomatické pušky a zásobníky s vysokým počtem nábojů. Také už prý nebude svoje zbraně prodávat osobám mladším 21 let.

Kongres se k omezením prodeje zbraní, jejichž součástí by mohlo být zvýšení federálního věkového limitu na nákup pušek z nynějších 18 na 21 let a zpřísnění prověrek zájemců o zbraně, stavěl zatím vlažně. Část zákonodárců navrhuje také zákaz prodeje poloautomatických zbraní neumožňujících sériovou střelbu, což jsou civilní verze vojenských automatických zbraní fungujících dle potřeby jako samopaly.

Na pondělní schůzi, která o zbraních jednala poprvé od krveprolití na Floridě, které si vyžádalo 17 mrtvých, se zákonodárci pro rychlé přijetí změn nerozhodli.

Témata:  Donald Trump USA zbraně

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.