Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin přednesl tradiční poselství:Očekává průlom k prosperitě, hodlá zdokonalit demokracii

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v parlamentním poselství o stavu země vyzval k rozhodnému průlomu k dlouhodobému růstu a ke zvýšení kvality života obyvatel Ruska. Proslov výrazně ovlivnily blížící se volby hlavy státu, v nichž je současný šéf Kremlu jasným favoritem.

Rusové půjdou k volbám 18. března. Putinovi průzkumy přisuzují 60 až 70 procent hlasů. Vyhýbá se předvolebním debatám v médiích, volební programy svých sedmi soupeřů nijak nekomentoval.

Dnešní výroční poselství, které Kreml z obvyklého prosincového termínu přesunul na dobu těsně před volbami, označují ruská média za obsáhlou prezentaci volebního programu dosavadního prezidenta, který kandiduje jako nezávislý.

V příštích šesti letech, což je i délka mandátu budoucího prezidenta, se podle Putina sníží počet lidí žijících pod hranicí bídy o polovinu na deset milionů.

Na péči o mladé rodiny vláda uvolní 3,4 bilionu rublů (1,3 bilionu Kč), zvýší se důchody, rozšíří se bytová výstavba a zlepší komunikace, slíbil prezident. Výdaje na budování silniční sítě se zdvojnásobí na 11 bilionů rublů. V příštím desetiletí by Rusko mělo upevnit své postavení mezi pěti nejsilnějšími ekonomikami světa. Hrubý domácí produkt na obyvatele by se měl zvýšit o polovinu.

Putin, který k poslancům promluvil očividně nachlazen, poukázal na nutnost rozšíření "prostoru svobody" a zdokonalení demokratického systému země. Rusko podle něj musí zvýšit dynamiku rozvoje a "otevřít se světu a novým myšlenkám".

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy