Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroverzní polský zákon o válečných zločinech začal platit. Viníkům hrozí až tři roky vězení

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - V Polsku dnes vstoupil v platnost zákon, který se týká viny za válečné zločiny. Dnes také do Izraele odcestovala polská vládní delegace vedená náměstkem ministra zahraničí Bartoszem Cichockým. Bude to první schůzka zástupců obou zemí s cílem kontroverzi kolem zákona vyřešit.

Norma počítá s až tříletým vězením za připisování odpovědnosti za válečné zločiny Polákům.

Polské úřady řadu let bojovaly proti občas používaným frázím jako "polské tábory smrti" v souvislosti s Osvětimí nebo s dalšími nacistickými vyhlazovacími tábory, které zřídilo za druhé světové války hitlerovské Německo na území dnešního Polska. Řada Poláků se obává, že za čas by další generace mohly nabýt přesvědčení, že holokaust měli na svědomí Poláci.

Zákon se ale dočkal kritiky nejen v samotném Polsku, nýbrž i v zahraničí a způsobil krizi ve vztazích Polska s Izraelem. Izraelští představitelé i lidé, kteří holokaust přečkali a ještě žijí, mají podezření, že smyslem tohoto legislativního kroku Varšavy je znemožnit diskusi o zločinech, jichž se na Židech za války dopustili někteří Poláci.

Polská opozice je k možnosti dosáhnout nějakého výsledku při jednáních s Izraelem skeptická. Podle jejího předáka Grzegorze Schetyny "cesta do Izraele nedává smysl" vzhledem k tomu, že zákon už vstoupil v platnost.

Polský prezident Andrzej Duda zákon podepsal začátkem února, ale zároveň ho poslal k posouzení ústavnímu soudu. Vládní činitelé ujišťují, že do vyjádření nejvyšší justiční instance v zemi nebudou proti nikomu sankce zakotvené v zákoně uplatněny.

Témata:  Polsko holocaust Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy