Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Politikovi můžete ukázat prostředníček

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Vídeň - Vídeňský odvolací soud se zabýval stížností předsedy protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho na video levicového uskupení Linkswende jetzt. Podle verdiktu se politikům smí ukázat prostředníček a mohou se také častovat anglickou nadávkou "fuck".

Krajně levicové uskupení Linkswende jetzt (Obrat doleva teď) před loňskými říjnovými parlamentními volbami v Rakousku zveřejnilo video, ve kterém řada lidí ukázala prostředníček a gesto doprovodila anglickou nadávkou "Fuck, Strache".

Předseda FPÖ, který se stal v nynější vládě lidovce Sebastiana Kurze vicekancléřem, se kvůli videu obrátil na soud.

V první instanci soud rozhodl, že i "šokující a provokující" odmítnutí předního politika je "základní součástí svobody slova". Dnes Stracheho odvolání proti tomuto rozsudku zamítl soud vyšší instance.

Podle skupiny Linkswende jetzt to znamená, že - učiní-li tak v politickém kontextu - může nyní v Rakousku každý bez obav jakémukoli politikovi ukázat prostředníček.

Témata:  Rakousko Svobodná strana Rakouska soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.