Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálii ovládly gangy migrantů, terorizují obyvatele tamních měst

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Casel Volturno, malé město duchů v Itálii, padlo do rukou nigerijských gangů. Právě tak referuje o situaci v jedné z italských vesnic ležící severně od Neapole francouzský server L'Obs. Poukazuje na to, že bývalému přímořském letovisku vládnou nigerijské gangy, které tu provozují nejen obchod s drogami a prostituci.

Město má přibližně 30 000 obyvatel, 20 000 z nich jsou však migranti, uvádí francouzský L'Obs . „Ve městě Castel Volturno už neexistují názvy ulic. Panely byly smazány. V tomto pobřežním přímořském letovisku ležícícm asi padesát kilometrů severně od Neapole jsou ulice rozbité. A už je to dlouhá doba, kdy někdo uklízel odpadky. Škola, kostel, policejní stanice – to vše bylo uzavřeno," popisuje server.

Město se nechvalně proslavilo už v roce 2008, kdy si tu vyřizovali účty členové italské mafie Camorra a příslušníci afrických drogových gangů. Zemřelo tehdy sedm lidí – místní podnikatel a šest afrických migrantů.

Ani dnes ale podle serveru není situace na místě lepší. Velká část nigerijských migrantek, které procházejí ulicemi jako prostitutky, je mladistvá. Své sexuální služby nabízí za pouhých 5 až 15 eur, píše server. Neexistuje tu prý žádné právo ani žádný stát. Afričané beztrestně zabírají prázdné domy.

Novináři, kteří město navštívili, aby o něm mohli napsat, museli mít policejní doprovod pro svou vlastní bezpečnost.

Současná italská vláda schválila balíček ve výši 21 milionů eur, který má pomoci zvýšit bezpečnost v městech jako Castel Volturno. Zároveň nabídla integrační programy pro migranty.

Starosta Castel Volturna Dimitri Russo ale tvrdí, že vládní opatření pravděpodobně nebude stačit k zastavení rostoucího přílivu zločinu. Problémem podle něj spočívá v tom, že město už dávno nebojuje s tradiční organizovanou mafií, ale s mnoha gangy „dravých" kriminálních migrantů.

Dokonce i sami afričtí obyvatelé města si začali stěžovat na nelegální masovou migraci do města. Místní obyvatel, který se představil jako Martin, doslova uvedl: „Žijeme na opuštěném místě, nemůžeme přijmout všechny tyto lidi, protože nemáme sílu ani prostředky, jak je vzdělávat. Nejsme v Africe, ale v civilizované zemi, a tito lidé potřebují vzdělávat.“

Témata:  Itálie Nigérie Imigranti z Afriky a Blízkého Východu uprchlíci

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy