Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont chce za premiéra Katalánska Sáncheze

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Brusel - Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, který se vyhýbá španělské justici pobytem v Belgii, navrhl dnes místo sebe jako kandidáta na katalánského premiéra Jordiho Sáncheze.

Uvedl to podle deníku La Vanguardia v projevu zveřejněném večer na sociálních sítích. Separatistický aktivista Sánchez je ale od loňského října ve vazbě nedaleko Madridu, protože ho španělská prokuratura viní, stejně jako Puigdemonta, ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

"Koalice Společně pro Katalánsko (JxCat) navrhne jako kandidáta na (katalánského) premiéra Jordiho Sáncheze, dvojku své kandidátky," vzkázal dnes z Belgie Puigdemont. V proslovu také opět kritizoval Madrid za loňské převzetí přímé správy Katalánska, které označil za "kolonialistickou politiku". Španělská vláda sesadila Puigdemonta a jeho ministry loni koncem října kvůli jejich snahám o nezávislost regionu, rozpustila tamní parlament a vyhlásila v Katalánsku předčasné volby. V nich ale opět většinu v parlamentu získali separatisté.

Puigdemont také oznámil, že jeho právníci podali tento týden jeho jménem stížnost na španělský stát k Výboru OSN pro lidská práva. Uvádí se v ní, že Madrid porušil Všeobecnou deklaraci lidských práv a Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, který uznává právo národů na sebeurčení.

Témata:  Katalánsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy