reklama

Jistota dostatečného vítězství, aby se strana Fidesz udržela u moci byla otřesena minulou neděli porážkou jejího kandidáta ve volbách starosty města Hódmezövásárhely.

Toto hlasování je považováno za významný test před volbami 8. dubna. V nich se 106 ze 199 poslanců volí v jednotlivých volebních obvodech. Mandát v nich vyhraje kandidát, který získá nejvíce hlasů, což znamená, že se žádné případné druhé kolo nekoná.

Orbán dnes v rozhovoru pro státní rozhlas právě na toto poukázal, když řekl, že roztříštěná opozice se spojí a navrhne v každém volebním obvodu jednoho společného kandidáta proti straně Fidesz. Doposud se však několik návrhů na společný postup proti Orbánově straně nesetkalo v opozici s dostatečnou podporou. Nicméně podle pozorovatelů by výsledek nedělní volby starosty v Hódmezövásárhelyi mohl určitou změnu přinést.

"Byl to (Hódmezövásárhely) laboratorní případ a bude se to opakovat v několika volebních obvodech," řekl Orbán. "A nakonec bude v každém volebním obvodu opoziční kandidát, který podporuje imigraci..., a náš kandidát, který je proti imigraci," dodal. Zopakoval své časté varování před tím, aby se Maďarsko stalo imigrační zemí. "Přeneslo by to teror, ženy a dívky by už nebyly v bezpečí a naše kulturní identita by slábla a nakonec by zanikla," zdůraznil předseda vlády.