Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plynové kontrakty podle Porošenka nelze vypovědět jednostranně

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Kontrakty, uzavřené mezi ukrajinskou a ruskou plynárenskou společností Naftogaz a Gazprom, nelze jednostranně vypovědět, prohlásil dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko .

"Kontrakt mezi Naftogazem a Gazromem nepočítá s jednostranným vypovězením," řekl Porošenko s tím, že takto byl informován po pečlivém prostudování smlouvy. "Prohlášení Gazpromu lze vysvětlit jedině neochotou plnit své závazky z kontraktu," dodal šéf státu během porady o energetické bezpečnosti státu.

Pokud by Gazprom skutečně dohody vypověděl, Porošenko slíbil obrátit se na arbitráž se žádostí o dodatečnou kompenzaci ukrajinských škod.

Porošenko podle agentury Interfax také vyjádřil naději, že krok Gazpromu se netýká kontraktu ohledně tranzitu plynu přes Ukrajinu do Evropy, a ujistil, že tato přeprava není ohrožena.

"Jsme přesvědčeni, že kontrakt nebude vypovězen. Jsme přesvědčeni, že tranzitu nic nehrozí," řekl. "Bohužel, Rusko a Gazprom znovu předvedly, že jakmile nastanou mrazy, tak se zase pokoušejí využít dodávky plynu pro politický nátlak. To se ale nepovede," prohlásil.

Témata:  Petr Porošenko zemní plyn Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.