Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku padla první žaloba dle zákona o vině za válečné zločiny

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Polská konzervativní organizace Tvrz dobrého jména (Reduta Dobrego Imienia - RDI) podala první žalobu na základě zákona, který trestá vězením připisování odpovědnosti za válečné zločiny "polskému národu nebo polskému státu".

Žaloba se týká článku na argentinském zpravodajském portálu Página12. Píše se v něm o pogromu v městečku Jedwabne z léta 1941, na němž se podíleli i Poláci. Text byl ovšem doplněn fotografií, na níž jsou mrtví bojovníci polského poválečného protikomunistického odboje.

"Spojení těchto dvou témat: informace o zločinu proti Židům v Jedwabném během nacistické okupace a vyobrazení padlých vojáků (protikomunistického odboje) je činností, která škodí polskému národu a narušuje dobré jméno polských vojáků," uvedla k žalobě na Páginu12 RDI, která si dala za cíl informovat o pomluvách namířených proti Polsku.

"Jde o cílené zneužití (informací), které má čtenáře utvrdit o polském antisemitismu," napsali také aktivisté z RDI.

Izraelští představitelé i lidé, kteří holokaust přežili, mají podezření, že účelem zákona prosazovaného vládnoucí národně-konzervativní stranou Právo a spravedlnost je znemožnit diskuzi o zločinech, jichž se za druhé světové války na Židech dopustili někteří Poláci. Polská vláda popírá, že toto by byl její záměr.

Témata:  Polsko holocaust II. světová válka

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy