Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SPD začíná se sčítáním hlasů z referenda o německé vládě, jasno bude v neděli ráno

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V SPD začíná sčítáním hlasů z vnitrostranického referenda, které rozhodne o tom, jestli vznikne vláda s CDU/CSU. Jasno má být v neděli ráno. Pokud sociální demokraté řeknou ano, mohl by Angelu Merkelovou do čela německé vlády už počtvrté zvolit Spolkový sněm 14. března. V opačném případě čeká Německo politická krize.

"Snad to nebude žádný negativní výsledek a nebudu o tom vůbec ani spekulovat," poznamenala dnes šéfka sociálnědemokratických poslanců Andrea Nahlesová. Úřadující předseda SPD Olaf Scholz zase vyjádřil přesvědčení, že strana, která má nyní v průzkumech rekordně nízkou podporu, vzejde z referenda posílena. Hovořil také o vysoké účasti na hlasování.

Odpověď na to, jak referendum dopadne, s sebou dnes krátce před 17:00 SEČ do Berlína dovezl žlutý kamion, který za policejního doprovodu z poštovního centra v Lipsku přepravil všechny odevzdané hlasy, kterých je podle všeho několik set tisíc. Jejich sčítání, s nímž budou pomáhat i dva automaty, které zvládnou otevřít 20.000 dopisů za hodinu, má trvat celou noc. Výsledek chce SPD oznámit v neděli v 9:00 SEČ. Aby se na veřejnost nedostal dříve, musí všech 120 dobrovolných pomocníků odevzdat svůj mobilní telefon.

Při posledním podobném hlasování v roce 2013 se pro velkou koalici, která byla až do roku 2005 na spolkové úrovni naprostou výjimkou, vyslovilo 76 procent sociálních demokratů. Letos bude toto procento podle všeho výrazně nižší.

Jak je strana rozdělená, ukázalo už lednové hlasování jejího sjezdu, o tom, zda koaliční rozhovory vůbec zahájit. Pro bylo tehdy jen 56 procent delegátů. U celé členské základny přitom účast na další vládě vedené Merkelovou rozhodně nemusí mít větší podporu. Ukázala to i cvičná hlasování některých místních buněk, kde se často pro velkou koalici vyslovovala jen menšina členů.

Mezi hlavní důvody patří přesvědčení, že se SPD v koalici s CDU/CSU nemůže dostatečně profilovat, a také obava řady straníků z toho, že by sociální demokracie znovu oslabila. Už v zářijových parlamentních volbách přitom dosáhla nejhoršího výsledku od druhé světové války, když dostala jen 20,5 procenta hlasů. Zastánci velké koalice, jejíž vznik už podpořila CDU i CSU, zase argumentují tím, že sociální demokracie do koaličního programu prosadila dost svých priorit a navíc má získat několik klíčových resortů, včetně ministerstva financí.

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy