Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje mezi povstalci a vládou v Jemenu si vyžádaly desítky mrtvých

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - V bojích u jemenské metropole Saná mezi šíitskými Húsíji a provládními silami za posledních 24 hodin zahynulo 55 osob. Občanská válka si od roku 2014 už vyžádala přes 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové, podporovaní šíitským Íránem, a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Húsíové a provládní síly nyní bojují hlavně v oblasti Nihm, zhruba 50 kilometrů od Saná, kterou od září 2014 ovládají povstalci. Mezinárodně uznávaná vláda dočasně sídlí v Adenu na jihovýchodním pobřeží.

Lékařské zdroje dále informovaly, že při bojích, které blíže časově neurčily, na západním pobřeží zemřelo na obou stranách 25 ozbrojenců.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy