reklama

Kvůli extrémní zimě byly zrušeny stovky letů, pozemní doprava byla ochromena a úřady několik dní nedoporučovaly lidem vyjíždět na silnice, pokud to nebylo absolutně nezbytné.

Lidé tak nechodili nakupovat, nenavštěvovali divadla, kina, restaurace a nevěnovali se běžným volnočasovým aktivitám, vysvětluje vedoucí pracovník prognostické skupiny EY ITEM Howard Archer.

"Je možné, že drsné počasí zpomalí v prvním čtvrtletí růst HDP o desetinu procenta, o dvě desetiny pakliže tyto podmínky přetrvají," uvedl Archer. Podle expertů má mimořádná zima největší dopad na stavební průmysl, který mohl během tří nejhorších dní přijít až o dvě miliardy liber.

Centrum pro ekonomiku a výzkum obchodu (CEBR) odhaduje, že se výkon ekonomiky snížil o 20 procent. "Když započteme všechny různé faktory, dovede nás to k odhadu, že výkon Spojeného království je oproti normálu nižší přibližně o miliardu liber denně," uvedlo CEBR. Šlo tak pravděpodobně o nejnákladnější rozmar počasí na britských ostrovech od předvánočního sněžení v roce 2010, napsal The Observer.