Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napjaté vztahy mezi USA a Ruskem. Přijde studená válka?

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Moskva/Washington – Napjaté vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem bedlivě sleduje celý svět. Společnost Stratfor ve své analýze zkoumá, jak se v tomto ohledu situace vyvíjí.

Přípravy na konflikt

Analýza tvrdí, že ačkoliv obě země skutečně chtějí své spory a problémy vyřešit, nedůvěra mezi Spojenými státy a Ruskem jen tak nezmizí. Budou proto pokračovat v přípravách na potenciální konflikt. „Doufej v nejlepší, připrav se na nejhorší. To je mantra, kterou se Spojené státy a Rusko řídí, zatímco se připravují na nadcházející napjaté roky," podotýká.

Mezi krizové problémy patří zejména konflikty na Ukrajině a v Sýrii. V dosažení společného řešení ale podle analýzy brání „značně rozdílné názory a otevřené střety zájmů".

„Klíčový varšavský summit, který se odehraje 8-9 července mezi členskými státy NATO, se rychle blíží. Spojené státy si od summitu slibují, že se pro rozdělenou bezpečnostní alianci objeví jednotný cíl. Pro Washington bude hlavní výzvou přesvědčit své východoevropské spojence, zejména Polsko a Baltské státy, že budou chráněni před Ruskem, které představuje stále rostoucí obavu poté, co se Moskva vojensky angažovala na Ukrajině," vysvětluje.

Strach ze střetu s Ruskem

Posílení východní strany bloku tak podle analýzy nyní bude prioritou Spojených států. K tomu ale budou potřebovat pomoc evropských spojenců, aby „nesli část břímě nasazených jednotek a chovali se jako jednotná fronta na odstrašení Ruska".

Analýza ale tvrdí, že Spojené státy budou mít značné problémy, aby takto blízko k Rusku umístily jednotky a přesvědčily Evropu, aby učinila totéž. Proti je podle ní zejména Německo. „Německá populace se navíc celkově obává střetu s Ruskem a vyhlídek vysílání jednotek na ochranu Polska a Baltských států."

Analýza ale varuje, že „to, co Washington vyobrazuje jako obranné nasazení a iniciativa pro ujištění spojenců, z pohledu Moskvy vypadá úplně jinak. S ohledem na to, že Rusko v minulosti bylo ze západu napadeno, je rostoucí přítomnost NATO na jeho hranicích důvodem k obavám. Na základě tohoto strachu Rusko již navyšuje své síly, aby bylo vůči NATO v lepší pozici."

Podle analýzy Rusko nyní provádí restrukturalizaci armády, která se soustředí na možnou konvenční válku proti nepříteli, jako je NATO.

Jaderné zbraně v záloze

I přesto je podle ní velkou hnací silou v eskalaci konfliktu mezi Ruskem a NATO vývoj a nasazení technologií balistických raket. „To symbolizuje debata ohledně iniciativy USA nasazení pozemní protiraketové obrany ve Východní Evropě v rámci programu s názvem European Phased Adaptive Approach. Tento plán se datuje do roku 2009 a NATO od jeho zrození trvá na tom, že má ochránit Evropu od potenciální hrozby íránských raket a s Ruskem nijak nesouvisí."

„Moskva ale program vehementně odmítá a tvrdí, že pro ruské zájmy představuje přímou hrozbu," uvádí analýza.

Tvrdí ale, že ačkoliv se Rusko snaží svou armádu modernizovat, v otázce konvenčního boje zaostává za NATO i sílící Čínou. „Rusové se proto čím dál tím více spoléhají na svůj mocný jaderný arzenál jako na ultimátní odrazovací prvek," varuje.

„I tak ale mají Spojené státy a Rusko společnou touhu dosáhnout shody. Jejich vyjednávání o Sýrii to dokazují. Ale s ohledem na vysokou nedůvěru mezi Spojenými státy a některými jejich klíčovými spojenci v NATO na jedné straně a Ruskem na druhé budou jak Rusko, tak USA pokračovat v investicích do bezpečnosti proti tomu druhému."

„S ohledem na vyspělé rakety, vývoje v oblasti protiraketových technologií a nasazení jednotek obou stran by se na malou studenou válku, jak se tomu začalo říkat, mělo nahlížet z dlouhodobého hlediska, protože není pravděpodobné, že by v dohledné době skončila," dodává.

Témata:  USA Rusko armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy