Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepotvrzené stopy a spekulace? Generální prokurátor kritizoval šéfa policie kvůli případu Kuciak

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Bratislava - Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár dnes nepřímo kritizoval policejního prezidenta Tibora Gašpara kvůli informování veřejnosti o vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Kuciaka zavraždil minulý týden neznámý střelec v jejich domě nedaleko Trnavy. Mladý novinář v nedokončeném článku psal o podnikání a možných dotačních podvodech italských podnikatelů na východní Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií a kteří měli v minulosti podnikatelské vazby na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica. Ti již složili své funkce na úřadu vlády.

Gašpar dle prokurátora hovoří o nepotvrzených stopách. "Nepatřím k těm lidem, kteří byť i jen při náznaku, že bychom měli informace, které by mohly vést určitým směrem, s tím šel do médií a pak máme během dvou dní tři verze (zločinu)," řekl Čižnár v rozhovoru, který s ním v pátek natočila televize TA3.

Zemřel-li Kuciak kvůli své práci, musí podle něho stát ukázat sílu. "Pokud se to stalo u nás, nastal čas dokázat, ať se to někomu líbí nebo ne, že tento stát má sílu a umí v takových případech zasáhnout," řekl také Čižnár.

Slovenská policie žádá motoristy, kteří ve středu 21. února, zejména mezi 17:00 a 22:00, projížděli okresy poblíž Kuciakova bydliště, aby jí předali kamerové záznamy ze svých vozidel. Bližší informace k této žádosti neuvedla. Až dosud policie uváděla, že zločin byl spáchán mezi čtvrtkem a nedělí. Zřejmě se tak ale stalo dřív, vyvodil server Sme.sk z policejní žádosti a připomněl, že matka zavražděné novinářovy snoubenky uváděla, že s dcerou se nedokázala spojit již od středy.

Témata:  Ján Kuciak policie SR Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy