reklama

"Nikdy. Nikdy. Rusko nikomu nevydá své občany," prohlásil Putin v rozhovoru, poskytnutém americké televizi NBC, jehož výňatky byly dnes odvysílány.

Prezident zdůraznil, že Rusové obvinění z vměšování do voleb v USA nepůsobili ve službách ruské vlády. "Vím určitě, že nereprezentovali ruský stát či ruské úřady. Nemám ani tušení, co prováděli, a nevím, jak to s nimi vypadá," prohlásil.

Přestože obvinění Rusové nejspíše nikdy nestanou před americkou spravedlností, rozsáhlá obžaloba podle expertů posloužila k tomu, aby se zvětšilo povědomí veřejnosti o komplikované kampani cizího vměšování do amerických voleb. A již roky americké ministerstvo spravedlnosti podporuje obvinění cizinců v nepřítomnosti, aby je zostudilo a ztížilo jim cestování do zahraničí.

Minulý měsíc bylo v USA zveřejněno podrobné obvinění 13 ruských občanů a tří ruských firem z pokusů ovlivnit volby z roku 2016. Byly mezi nimi i dvě společnosti z holdingu Concord, které patří ruskému miliardáři Jevgeniji Prigožinovi, figurujícímu mezi 13 obviněnými.

Obvinění čítající 37 stran podle týmu amerických vyšetřovatelů pod vedením Roberta Muellera podala federální velká porota ve Washingtonu, která byla speciálně sestavena pro dozor nad vyšetřováním podezření z ruského vměšování do voleb. Téhož dne americký prezident Donald Trump poprvé uznal, že Rusko se vměšovalo do americké politiky před prezidentskými volbami v roce 2016. Předtím Trump tuto možnost popíral.