Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Lvově protestovali banderovci, hrozili Polákům kvůli kontroverznímu zákonu

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Lvov - Stovky ukrajinských nacionalistů si dnes pochodem ve Lvovu připomněly výročí smrti velitele Ukrajinské povstalecké armády (UPA) Romana Šuchevyče. Na Ukrajině vyvolal pobouření polský zákon, který hrozí vězením nejen za připisování nacistických zločinů polskému národu a státu, ale i za popírání zločinů ukrajinských nacionalistů vedených Šuchevyčem a Stepanem Banderou.

"Naše země, naši hrdinové!" skandovali demonstranti. "Pamatuj cizinče, že pánem je tu Ukrajinec!" znělo. "Lvov není pro polské pány," hlásal jeden z transparentů.

"Nemáme nic proti polskému národu, ale jsme proti populistické polské vládě, která přijala skandální zákon. Proto jsme vyšli na ulici, abychom předvedli, že Lvov je banderovské město a nikdo nám nebude nařizovat, koho máme ctít," prohlásil předák pravicových radikálů Svjatoslav Siryj podle serveru Zaxid.net.

Šuchevyč byl před válkou vězněn za pořádání atentátů na polské představitele. UPA velel od roku 1943 až do své smrti 5. března 1950 v obklíčení příslušníky sovětské policie.

Kyjev polský zákon odmítá jako pokus o jednostrannou interpretaci historie a snahu zobrazovat Ukrajince výlučně jako zločince a kolaboranty s nacisty. "Historická pravda potřebuje otevřený dialog, a ne zákazy," uvedl prezident Petro Porošenko.

Témata:  Ukrajina Polsko neonacisté

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy