Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceš pracovat? Tak běž na Putinův mítink. Firma zaměstnance nahnala na stadion jako ovce

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Předvolební mítink Vladimira Putina na stadionu Lužniky shromáždil stejné množství lidí, jako obdobná akce v roce 2012. Přišli nejen skuteční prezidentovi přívrženci, ale i ti, kteří byli nuceni přijít pod hrozbou propuštění z práce. Většině lidí bylo podle reportéra BBC jedno, že na prezidenta museli dvě hodiny čekat v mrazu a že ještě nemá předvolební program. Ujistili Putina, který jim věnoval dvě minuty svého času, že s ním jsou připraveni na vše. Hlavu státu budou Rusové volit 18. března.

Sobotní mítink byl Putinovou první veřejnou předvolební akcí a nejspíše i poslední. Mítink-koncert měl v Lužnikách začít ve dvě odpoledne, ale už v poledne ke stadionu mířily davy lidí. Na výjezdu z okružní dálnice parkovaly šedé autobusy s nápisem "Přeprava zdarma". Podle čísel se sjely z celé Moskvy i z periferie. "Proč (jsme sem měli přijet), to netuším. Teď jedu k metru nabrat další lidi," řekl BBC jeden z řidičů. Okolo projel přeplněný autobus s nápisem města Vladimir. "Tady neparkujte, za chvilku přijedou mikrobusy s lidmi," rozháněl policista taxikáře.

Lidé se organizovaně shromažďovali ve skupinách okolo vedoucího, vybaveného vlajkou, deštníkem nebo tabulkou s názvem čtvrti či zařízení. Pak rychlým krokem vyrazili ke stadionu. Muž, který držel tabulku s nápisem Izmajlovo, ji před kamerami pokaždé schovával.

Vedoucí skupiny Bojového bratrství (sdružení válečných veteránů v čele s bývalým gubernátorem Moskevské oblasti Borisem Gromovem) ochotně potvrdil, že na mítink, kde se čekalo vystoupení populárních zpěváků, přišli členové organizovaně. V ruce měl seznam, "aby se na nikoho nezapomnělo".

Lidí s radostí hovořili o tom, jaké body prezidentova programu se jim nejvíce líbí: hlavně sliby podporovat mládež a sociální péči. Moc se divili slovům zpravodajů BBC, že Putinův program ještě nebyl zveřejněn. "To je nějaká provokace. Jeho program je tak jasný, že jej ani nemusí sepsat. Vše je i tak jasné," prohlásila jedna z účastnic mítinku.

Většina dotázaných tvrdila, že na mítink přišli, protože uposlechli volání svého srdce. Ale našli se tací, kteří připustili opak. "Nahnali mě sem jak ovci. Pracuji ve státním zařízení. Takových je tady všech 100.000. Šli byste dobrovolně na takový mráz? Jasně, že ne. Ale chci mít práci, a tak jsem přišel," řekl muž, který se představil jako Alexandr a trenér stolního tenisu.

Odhadl, že jej za tato slova nejspíše vyhodí, ale i tak souhlasil s jejich zveřejněním. K volbám se jít nechystá: "Proč volit toho, kdo už byl předem zvolen? Myslím, že je to fraška."

"Z práce" přišla na koncert i pracovnice moskevských kabelových sítí: "Ano, vyzvali všechny, aby přišli," řekla. "Ne, přáli jsme si to," odsekla na dotaz, zda tedy byla k účasti donucena. Jiní o tlaku zaměstnavatele hovořit odmítli. "Nedávejte mi kompromisní otázky," hlesla vystrašená žena, která patrně měla na mysli "kompromitující otázky". Přišla dvě hodiny před začátkem akce.

Pokyn přijít na mítink s vlastnoručně vyrobenými plakátky dostali moskevští učitelé či zaměstnanci radnice. Jeden pracovník silničních služeb říkal, že je "nahnali na mítink" pod hrozbou, že "nebudou prémie, anebo bude propouštění", a že museli jet metrem a v práci nedostali volno. "Vovu", jak se Vladimiru Putinovi přezdívá, volit nemíní.

Ministerstvo vnitra spočítalo, že nehledě na desetistupňový mráz přišlo na mítink na 130.000 lidí. Lužniky, s kapacitou něco přes 80.000 míst, zaplnili k prasknutí. Volná místa nebyla. Na stejném místě promluvil Putin i před šesti lety. I počet účastníků se shodoval: podle úřadů tehdy přišlo také 130.000 lidí.

Na stadionu lidé poslouchali režiséra Nikitu Michalkova, který je oslovoval "soudruzi". Hodně lidí si přineslo chlebíčky a zahřívali se čajem z termosek. Ti, co skončili na hřišti, při čekání na Putina tančili.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy