Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko loni zmařilo činnost stovek zahraničních agentů, tvrdí Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes řekl, že se v Rusku loni podařilo zmařit činnost více než 400 zahraničních agentů. Moskva má důkazy, že Spojené státy se pokoušely ovlivnit kampaň před volbami ruského prezidenta, tvrdí náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

"Jak všichni víte, v posledních letech jsme zaznamenali nárůst aktivity zahraničních bezpečnostních agentur," řekl Putin na setkání s vedením ruské tajné služby FSB. "Pracují v Rusku velmi pečlivě a využívají přitom nejmodernější špionážní technologie. Jen loni byla zmařena činnost 72 špionážních důstojníků a 397 zahraničních agentů," dodal prezident.

Putin v nadcházejících volbách usiluje o znovuzvolení na další šestileté období v čele ruského státu a o jeho výhře není prakticky pochyb. Průzkumy státních agentur mu slibují už v první kole asi 70 procent hlasů. Prezident na konci 90. letech zastával mimo jiné i funkci ředitele FSB.

Putin také pochválil vedení kontrarozvědky za úspěšné utajení vývoje nových strategických zbraní. Ty prezident představil během svého projevu k ruským poslancům ve čtvrtek. Prezident dnes také označil za hlavní úkol FSB ochranu civilního obyvatelstva před terorismem. Upozornil přitom, že k tomu je potřeba zůstat otevřený spolupráci se zahraničními bezpečnostními agenturami a to i států, se kterými má v současné době Moskva spory.

Rusové si budou volit hlavu státu 18. března. Podezření ze zasahování do předvolební kampaně dosud jitřily americko-ruské vztahy v opačném gardu. Americké tajné služby viní Moskvu ze zasahování do předvolební kampaně v roce 2016, což Moskva popírá.

V USA běží zvláštní vyšetřování osob z okolí amerického prezidenta Donalda Trumpa a jejich styků s Rusy. Minulý měsíc bylo v USA zveřejněno podrobné obvinění 13 ruských občanů a tří ruských firem z pokusů ovlivnit volby z roku 2016.

Americké ministerstvo financí zveřejnilo na konci ledna seznam osob, jimž hrozí nové sankce. Seznam zahrnuje desítky ruských oligarchů včetně šéfů dvou největších bank a 114 politiků s úzkými vazbami na Putina. Nejužší kruh kolem Putina je už zahrnut do sankcí z roku 2014, které byly uvaleny za anexi Krymu. Podle Rjabkova je skutečným cílem amerických sankcí destabilizace Ruska, k níž Američané používají i nevládní a neziskové organizace.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy