Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína hodlá soupeřit ve zbrojení se Spojenými státy. Navýšení armádního rozpočtu je přiměřené, tvrdí tisk

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Peking - Čína v pondělí oznámila nejvyšší růst svého armádního rozpočtu za uplynulé tři roky. Zatímco Japonsko a Tchaj-wan jsou v rozpacích, čínská státní média píšou, že navýšení je přiměřené a možná i nízké.

Čínskému armádnímu rozpočtu věnují pozornost politologové po celém světě, jelikož je podle nich dobrým ukazatelem strategických záměrů země, včetně typu zbraní a technologií, které hodlá vyvíjet. Peking trvá na tom, že armádu financuje zcela transparentním způsobem a nikoho neohrožuje.

Čínský deník China Daily, který publikuje články v angličtině, uvedl, že "čínský armádní rozpočet není nejvyšší na světě, jelikož armádní výdaje Číny jsou oproti USA čtvrtinové". List tak reagovala na spekulace, že Čína hodlá soupeřit ve zbrojení se Spojenými státy.

Deník rovněž napsal, že čínské armádní výdaje jsou v přepočtu na jednoho obyvatele mnohem nižší než v jiných velkých zemích. Čína se pouze ve Východočínském a Jihočínském moři snaží zastávat své zájmy, doplnil list.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si ale činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Spojené státy do sporů asijských zemí o Jihočínské moře doposud nevstupovaly, opakovaně ale prosazují zachování svobody plavby a přeletů v oblasti.

Prezident Spojených států Donald Trump nedávno navrhl nejvyšší navýšení armádních výdajů od roku 2011. Své stanovisko zdůvodnil mimo jiné sílícím vlivem Ruska a Číny.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy