reklama

„Dravý sexuální útočník, který znásilnil těhotnou ženu s nožem, bude uvězněn na zbytek jeho života. Aryan Rashidi, afghánský občan, který nelegálně přišel do Spojeného království, napadl tuto ženu v ranních hodinách 5. října 2016,“ popisuje list The Times.

Případem se zabýval soud v britském Leedsu. Soudce Neil Clark řekl, že doufá, že Rashidi bude deportován. Před soudem totiž zaznělo například to, že obžalovaný způsobil „obrovské psychické potíže" jeho obětem, které se musely přestěhovat z domu kvůli tomu, že se tam již necítili v bezpečí.

Dne 14. září 2016 se nelegální přistěhovalec, který se do Británie dostal z Calais v nákladním automobilu, vloupal do domu v Bradfordu a pokusil se napadnout spící ženu. Ta ležela v posteli se svým manželem, vedle v postýlce navíc spalo jejich dítě, Když se žena probudila, zjistila, že ji Rashidi rozepíná knoflíky od pyžama.

Prokurátor David Hall popsal, jak oběť předstírala, že spí, protože se obávala, že vetřelec může být ozbrojen. Když se pak její manžel probudil, Rashidi se lekl a utekl. Na místě po něm zůstala jen bota.

Dvacetiletý běženec se neúspěchem nenechal odradit. Znovu zaútočil 5. října. Policie dostala v ranních hodinách hlášení, že jedna žena byla znásilněna za použití nože. Do jejího domu vlezl útočník otevřeným oknem. Oběť znásilnění byla po útoku silně traumatizovaná a trpí depresí. U soudu dokonce zaznělo, že už si „nedokáže své těhotenství užívat“.

Rashidi po zadržení řekl, že nezná své datum narození a tvrdil, že je mu 15 nebo 16 let. Zubní vyšetření ukázalo, že mu pravděpodobně bude spíše 22 let. Přiznal se ke znásilnění a k napadení s úmyslem spáchat sexuální trestný čin. Prozradily ho nejen otisky prstů, ale i kamerové záznamy.

Obhájce migranta řekl, že jeho klient uznal, že má více než 18 let. Dodal, že obžalovaný nezná „nic jiného než válkou roztrhanou a zemi, kde panuje bezpráví". „Není tak zlý, je to spíše produkt traumatizující minulosti," tvrdil jeho obhájce.

Soudce Neil Clark mu udělil doživotní trest, protože prý věří, že Rashidi představuje vážné nebezpečí pro veřejnost. Označil jej dokonce za vysoce nebezpečnou osobu. 

„Je těžké představit si děsivější nebo ponižující činy, než byly tyto," řekl. Rashidi ve vězení stráví minimálně pět let a osm měsíců, než bude moci požádat o podmínečné propuštění. Je ale možné, že zůstane ve vězení po zbytek svého života, dodává The Times.