Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie stále neví, čím byl otráven ruský agent. Rusko nabízí pomoc při vyšetřování

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn/Moskva - Britské úřady stále zjišťují druh látky, po níž bývalý ruský agent Sergej Skripal (66) upadl v neděli na jihu Anglie do bezvědomí. Rusko je podle kremelského mluvčího v případě potřeby ochotné poskytnout pomoc při vyšetřování.

Skripal se nedávno obrátil na britskou policii s obavami o svůj život. Jeho syn údajně zahynul před rokem v Rusku při autonehodě, stejný osud prý potkal jeho manželku před šesti lety.

Bývalý agent upadl do bezvědomí spolu s 33letou ženou, zřejmě jeho příbuznou, na lavičce v parku v jihoanglickém Salisbury. Předtím byli na obědě v italské restauraci Zizzi.

Policie poté provedla preventivní dekontaminaci míst, kde se oba postižení vyskytovali. Restaurace a část nákupního střediska, kterým prošli, byla uzavřena. Izolováno je i nemocniční oddělení, kde nyní leží.

"Je zřejmé, že jde o neobvyklý případ," řekl dnes policejní mluvčí Mark Rowley. Podle vývoje by případ mohl převzít protiteroristický odbor policie. Británie zatím nepožádala Rusko o pomoc při vyšetřování kauzy.

Bývalého plukovníka ruské vojenské rozvědky Skripala odsoudil ruský soud v roce 2006 ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 78.000 liber poskytoval v 90. letech informace o ruských rozvědčících působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.

Témata:  Velká Británie Rusko špionáž

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy