Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci o den odložili cestu na Slovensko kvůli vraždě Jána Kuciaka

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropští poslanci o jeden den odložily cestu na Slovensko, kam se chystají kvůli vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka. Učinili tak na základě žádosti socialistické frakce Evropského parlamentu.

Dnes to oznámil na svém webu europoslanec Sven Giegold ze Skupiny Zelených/Evropské svobodné aliance. Poslanci měli na Slovensko dorazit ve středu, ale podle Giegolda přijedou až ve čtvrtek.

O přesném programu europoslanců na Slovensku se podle Giegolda rozhodne ve středu. Původní středeční program počítal s debatou s aktivisty z nevládních organizací, které se angažují v boji proti korupci, a se setkáním s novináři. Ve čtvrtek se měli europoslanci potkat se slovenským premiérem Robertem Ficem a ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

Evropské socialistické strany se podle Giegolda musejí „konečně jednoznačně distancovat" od Fica. Ficovy urážky novinářů a vyjádření týkající se amerického finančníka a filantropa George Sorose jsou nepřijatelné, uvedl Giegold. „Fico se stává slovenským Orbánem, dodal s odkazem na maďarského premiéra.

Odkazoval na Ficovu kritiku prezidenta Andreje Kisky za jeho loňskou schůzku se Sorosem. Finančník maďarského původu Soros se v poslední době dostal do centra pozornosti před dubnovými parlamentními volbami v Maďarsku. Orbán ve své kampani zdůraznil téma migrace a obvinil Sorose, že jeho záměrem je zaplavit Evropu migranty.

Témata:  EU Slovensko Robert Fico Ján Kuciak

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy