Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vídeň je kvůli imigrantům špinavější, chudší a nebezpečnější? Maďarský vládní politik využil kontroverzní video

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť/Vídeň - Šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár zneužil Vídeň jako odstrašující příklad, jak by údajně mohla za několik let vypadat Budapešť, pokud lidé dovolí opozici vpustit do Maďarska migranty. Přisadil si i Viktor Orbán, který opět varoval voliče před možnou proměnou Maďarska v přistěhovaleckou zemi.

Lázár na videu natočeném v jedné ze čtvrtí rakouské metropole tvrdí, že Vídeň je kvůli imigrantům špinavější, chudší a nebezpečnější.

"Ulice jsou zjevně špinavější, oblast je zjevně chudší a je tu hodně zločinu," říká Lázár na videu, které zveřejnil na svém facebooku. Stojí přitom ve vídeňské čtvrti Favoriten, ve které má podle posledních statistik původ v zahraničí více než 40 procent obyvatel.

Podle šéfa úřadu maďarského premiéra hrozí, že "pustí-li opoziční strany do země imigranty", mohla by za dvacet let Budapešť vypadat podobně jako Vídeň. Čtvrť, ve které se na videu nachází, označil za město ve městě, kde žijí "z bílých a křesťanů" už jen důchodci a všichni ostatní jsou imigranti.

"Ve Vídni je mnoho škol, kde už nejsou bílí Vídeňané, ale jen děti muslimských imigrantů a imigrantů z Blízkého východu," říká dále na videu blízký spolupracovník premiéra Orbána. Na závěr svým voličům slibuje, že spolu se svými kolegy z vládní strany Fidesz pracuje na tom, aby podobnému vývoji jako ve Vídni v Maďarsku zabránil.

Orbánova strana Fidesz, která vládne Maďarsku od roku 2010, svoji kampaň před parlamentními volbami vypsanými na 8. dubna doposud stavěla především na vyvolávání strachu z migrace.

Pokud se Maďarsko chce v nadcházejících čtyřech letech posunout vpřed, nesmí podle premiéra přijmout žádného migranta a musí chránit svůj pohraniční plot. "Brusel by za něj měl zaplatit," řekl Orbán. Zopakoval tak svůj požadavek, aby Evropská unie uhradila nejméně polovinu nákladů na stavbu plotu, který Maďarsko k ochraně svých hranic před běženci vybudovalo. Dodal, že Maďarsko by mělo také zakázat vstup všem, kteří aktivně přistěhovalectví organizují.

Orbán také řekl, že Maďarsko se od nikoho svobody zbavit nenechá, protože chce o svých věcech rozhodovat samo. Poznamenal, že kdyby Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) mohly rozhodovat o maďarských národních záležitostech, skončila by země v potížích.

Na facebooku Orbán varoval předtím, aby se k moci dostali ti, kdo chtějí Maďarsko přetvořit v přistěhovaleckou zemi. "Nesmíme dopustit, aby se ke kormidlu dostali politici, a že jich je hodně, kteří nekonají v zájmu Maďarů, neboť chtějí z Maďarska udělat přistěhovaleckou zemi," uvedl premiér.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán Vídeň uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy