Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírově rozhovory o situaci v Jemenu budou pokračovat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: army.mil

Kuvajt – Zvláštní velvyslanec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad přinesl pozitivní zprávu - mírové rozhovory o ukončení konfliktu v Jemenu, které se konaly v Kuvajtu, budou pokračovat.

Mezinárodně uznávaná jemenská vláda souhlasila, že obnoví jednání s šíitskými povstalci, kteří kontrolují metropoli Saná a další části země. Rozhovory byly přerušeny minulý týden.

Velvyslanec OSN dnes novinářům řekl, že obě strany vyjádřily ochotu pokračovat v jednáních, dokud nebude dosaženo řešení. Hovory se teď zaměřují na propuštění válečných vězňů, které by se mělo uskutečnit ještě před začátkem postního měsíce ramadánu za necelé dva týdny.

V Jemenu se bojuje od roku 2014, kdy šíité obývající sever země obsadili metropoli Saná a postupovali dál na jih. Boje si vyžádaly více než 6200 lidských životů, z nichž polovina byli civilisté. Z domovů kvůli konfliktu odešlo 2,4 milionu obyvatel Jemenu.

Saudská Arábie a další arabští spojenci se do konfliktu zapojili loni 26. března, aby podpořili jemenskou vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, která musela uprchnout do exilu. Vrátila se loni v létě, když spojenecká koalice vedená Rijádem dobyla jihojemenský Aden. Vláda i prezident sídlí nyní v tomto přístavu.

Témata:  Jemen Kuvajt

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy