Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Dánsku začal proces s obviněným z vraždy novinářky na ponorce. Ženu mučil, znásilnil a rozřezal

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň - V Kodani dnes začal soud s dánským konstruktérem Peterem Madsenem, který je obžalován z brutální vraždy švédské novinářky Kim Wallové. Před smrtí ji mučil. Prokuratura žádá doživotí. Verdikt by měl padnout 25. dubna.

Madsen (48) původně tvrdil, že novinářka, která ho kvůli psaní reportáže doprovázela na plavbě ponorkou, zemřela nešťastnou náhodou, když na ni spadl těžký poklop ponorky. Později prohlásil, že se nadýchala oxidu uhelnatého uvnitř jeho podomácku vyrobeného plavidla, zatímco on sám byl na jeho venkovní palubě. Nakonec přiznal, že se těla následně rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře. Ponorku pak nechal záměrně ztroskotat, sám se ale zachránil.

Podle státního zastupitelství Madsen čin chladnokrevně naplánoval; na palubu si mimo jiné vzal nástroje, které s sebou běžně nevozil - pilu, šroubováky a nože, které k ničemu jinému nepotřeboval. Těmi pak Wallovou mučil.

Wallovou údajně přivázal za ruce, nohy a hlavu, bil ji, řezal, bodal a až poté ji zavraždil. Na mrtvém těle novinářky se prý také sexuálně uspokojil, pak tělo rozřezal a vhodil do moře.

Během následujících dnů má před soudem vypovídat asi 40 svědků, kteří by měli pomoci upřesnit okolnosti vraždy. Soud dnes začal čtením obžaloby. Madsen poté prostřednictvím své obhájkyně Betiny Haldové Engmarkové popřel, že by se dopustil vraždy a sexuálního zneužití.

Trup novinářky bez končetin a hlavy našel deset dní po jejím zmizení cyklista na pláži na kodaňském předměstí. O několik týdnů později nalezli policejní potápěči další části těla novinářky v plastových pytlích zatížených kovem v kodaňské zátoce Köge.

Wallová studovala na pařížské Sorbonně, na Londýnské ekonomické škole (LSE) a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde získala v roce 2013 magisterský titul v oboru žurnalistiky. Psala mimo jiné pro list The New York Times, The Guardian nebo pro časopis Time.

Témata:  Dánsko vražda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.