Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký Kongres připravuje nový návrh zákona o zbraních

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Washington - Poslanci amerického Kongresu připravují návrh zákona, který by úřadům umožnil zabránit osobám se sklony k násilí dostat se ke střelným zbraním. Podobný zákon již platí v několika státech USA, na federální úrovni ale žádná podobná norma neexistuje.

Opatření má být reakcí na únorový masakr na floridské střední škole, kde Nikolas Cruz (19) postřílel sedmnáct lidí.

Návrh zákona připravují republikánský senátor Lindsey Graham a jeho demokratický kolega Richard Blumenthal. Paragrafy zákona podle nich "odpovídají zdravému rozumu a mohou zachraňovat životy".

"Zbraně a střelci překračují hranice amerických států, proto je federální řešení důležité," komentoval návrh Blumenthal. Americká média připomínají, že FBI obdržela v případě floridského vraha předem několik varování, která ale v podstatě ignorovala.

Senátoři Marco Rubio a Bill Nelson nedávno navrhli zákon, který by umožňoval všem americkým státům zavést se souhlasem federální vlády restriktivní opatření na trhu se zbraněmi. Rubio je republikán, Nelson demokrat.

Témata:  USA zbraně Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy