Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mississippi přijalo jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v USA, kliniky se bouří

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jackson - Poslanci amerického státu Mississippi ve čtvrtek schválili nový protipotratový zákon, který je nejpřísnější v USA. Jediná potratová klinika v Mississippi podle místních médií už připravuje žalobu.

Ukončení těhotenství po 15 týdnech zákon prakticky zakazuje. Guvernér státu Phil Bryant už oznámil, že zákon podepíše.

Podle zákona jsou interrupce po daném termínu přípustné jen ve dvou případech - pokud je plod ve stavu, kdy nedokáže přežít, nebo pokud jsou život nebo "základní tělesné funkce" ženy v nebezpečí.

Těhotenství následkem znásilnění nebo incestu zákon přerušit po 15 týdnech zakazuje. Dosavadní zákonná úprava zakazuje potraty až po 20 týdnech života plodu.

Majitel jediné potratové kliniky v Mississippi se podle AP hodlá domoci verdiktu, že do doby, kdy je plod schopný života mimo dělohu, stát nemá právo interrupce zakazovat. Žaloba má podle expertů naději, protože Nejvyšší soud USA dosud právě takové stanovisko zastával.

Témata:  potraty USA ženy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy