Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda Kuciaka a jeho snoubenky: Policie stále pracuje s několika verzemi

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Bratislava - Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár není spokojený se současným stavem vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Mezinárodní tým k této kauze by podle Čižnára mohl vzniknout příští týden.

Policie podle Čižnára nicméně pracuje na kauze Kuciak intenzivně a poctivě. Ocenil i práci novinářů, zároveň je ale kritizoval za to, že někteří z nich informace překrucují. "V současnosti děláme maximum, co můžeme," řekl generální prokurátor. Uvedl také, že požádal šéfa tajné policie, aby mu zaslal všechny informace, které nešly přes jeho prokuraturu.

Čižnár také informoval, že jednal s italskými kolegy, kteří podle něj mají zájem vytvořit společný tým pro vyšetřování hospodářské trestné činnosti. Pro slovenského generálního prokurátora je ale primární vyšetřit vraždu novináře Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Minulý měsíc je zastřelil neznámý pachatel v domě nedaleko Trnavy. Mladý novinář v nedokončeném článku psal o podnikání a možných dotačních podvodech italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií a kteří měli v minulosti podnikatelské vazby na blízké spolupracovníky premiéra Roberta Fica. Ti již složili své funkce na úřadu vlády.

Generální prokurátor Čižnár také kritizoval liknavost v souvislosti s trestním oznámením, které údajně podal zavražděný novinář na podnikatele Mariána Kočnera kvůli výhrůžkám. Kuciak loni na sociální síti napsal, že na podnikatele Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi. Kočner po vraždě novináře odmítl, že by reportérovi vyhrožoval.

Také zvláštní prokurátor Dušan Kováčik dnes novinářům na společné tiskové konferenci s Čižnárem řekl, že ve vyšetřování vraždy novináře je stále několik verzí. "Nerad bych ale šel do detailů," dodal Kováčik, aniž příblížil některou z verzí. Řekl také, že je vyšetřováno 11 fyzických osob a šest právnických osob, k čemuž si vyžádal 73 spisů z příslušných krajských prokuratur.

Témata:  Ján Kuciak policie SR Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy