Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo stojí za slovenskou krizí? Podle Orbána Soros

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť - Finančník George Soros a jeho organizace udělají vše, co je v jejich silách, aby svrhli vlády, které jsou proti migraci. V souvislosti se současnou politickou krizí na Slovensku to dnes před novináři řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbán spatřuje v současném dění na Slovensku "rukopis Sorose a jeho organizací" a nepochybuje, že "Sorosova síť nevynechá jedinou příležitost, aby svrhla vládu, která je proti imigraci".

Orbán uvedl, že současná slovenská vláda se migraci brání, a dodal, že Sorosovy organizace na premiéry takových zemí "nemilosrdně" útočí.

Politickou krizi na Slovensku rozpoutala 25. února vražda investigativního novináře Ján Kuciaka a jeho snoubenky. Kauzy, na kterých žurnalista pracoval, vyvolaly debatu o legitimnosti současné vlády Roberta Fica. Premiér obvinil opozici z pokusu o převrat. Prezident Andrej Kiska vyzval k zásadní rekonstrukci vlády, nebo vypsání předčasných voleb. To Fico označil za mocenskou hru a prezidenta obvinil z destabilizaci země. Dnes v Bratislavě a dalších městech proti Ficově vládě demonstrovaly desítky tisíc lidí.

Slovenský prezident Andrej Kiska, předseda parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico se dnes neshodli na společné deklaraci k řešení politické krize. Text, který navrhl prezident, Danko uvítal, Fico ale přišel s vlastním návrhem a oznámil, že se chce o víkendu sejít s koaličními partnery. Demonstrací proti vládě a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky se pak odpoledne zúčastnily po celém Slovensku i v zahraničí včetně Česka desítky tisíc lidí. V Bratislavě šlo o největší protest od protikomunistických mítinků v roce 1989.

Kiska deklaraci navrhl s cílem vyřešit politickou krizi na Slovensku po vraždě novináře a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Po jednání s prezidentem a premiérem Danko řekl, že "politickou deklaraci nesestavili".

Prezidentův text předpokládal, že nejvyšší politici podpoří politická rozhodnutí, včetně vyvození politické odpovědnosti a zásadních personálních změn s cílem snížit polarizaci ve společnosti. Měli se také zavázat k nutnosti vyšetřit dlouhodobě neřešená podezření o působení organizovaného zločinu na Slovensku, o kterém Kuciak psal.

Fico, který přišel s vlastním návrhem deklarace, po jednání označil za přirozené, že "tři lidé mohou mít na společné prohlášení různé pohledy".

Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie také oznámil, že o víkendu chce s koaličními partnery hledat řešení politické krize, které by uklidnilo situaci. Menší vládní strana Most-Híd už dříve vybídla ministra vnitra Roberta Kaliňáka k rezignaci. Kaliňák odstoupit odmítl. Fico tento týden uvedl, že nabídne taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě.

V desítkách měst na Slovensku i v zahraničí se dnes konaly demonstrace proti Ficově vládě a za nezávislé vyšetření vraždy Kuciaka a Kušnírové. V centru Bratislavy se sešlo podle slovenských médií 30.000 až 50.000 lidí, a šlo tak o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989. V Košicích se sešlo podle odhadů 15.000 až 20.000 lidí. V Bratislavě a Prešově byli mezi řečníky i příbuzní zavražděných.

Témata:  George Soros Slovensko Viktor Orbán Ján Kuciak

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy