reklama

Zahraniční média upozorňují zejména na to, že Slovensko v pátek zažilo největší demonstrace od pádu komunismu v Československu v roce 1989. Připomínají rovněž, že lidé zaplnili ulice nejen v Bratislavě, ale i v mnoha dalších slovenských městech.

Zpravodajský server BBC ale například i Gazeta Wyborcza připomněly, že na demonstracích, kde Slováci žádali odstoupení vlády premiéra Roberta Fica, se zvonilo klíči, což je podle nich jasná reminiscence na sametovou revoluci.

Podle slovenských médií se jen v Bratislavě do protestu zapojilo 30.000 až 50.000 lidí. Premiér Fico předem varoval, že během demonstrací hrozí útoky na veřejné budovy a další porušení pořádku, akce ale nakonec proběhly v klidu.

Politická krize na Slovensku se po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové stupňuje, desítky tisíc lidí žádaly v ulicích odstoupení premiéra Roberta Fica. Napsal to dnes slovenský tisk v reakci na největší demonstrace od roku 1989, které se v pátek konaly v řadě slovenských měst i v zahraničí.

Noviny otiskly například fotografii zaplněného náměstí v centru Bratislavy, kde se podle některých odhadů shromáždilo kolem 50.000 lidí, a také snímek z podobně velké demonstrace při protikomunistickém mítinku během sametové revoluce v roce 1989.

"Hněv, bezradnost a volání po změně. Do ulic po celém Slovensku vyšly desítky tisíc nespokojených lidí, kteří se rozhodli protestovat proti současným poměrům ve vedení naší země," napsal nejčtenější slovenský list Nový čas. Dodal, že hlavními myšlenkami občanských demonstrací jsou kromě vyšetření smrti Kuciaka a Kušnírové i změny ve vládě, nad kterou visí stín podezření z blízkosti k italské mafii.

List Sme uvedl, že nic nemá takovou sílu, jako když masa lidí politikům připomene, že jsou jen zaměstnanci občanů. "Když lidé projevují svou upřímnou frustraci z toho, že nenacházejí stopy morální zodpovědnosti po vraždě novináře, to není konspirace. Lidé nechtějí vrhat Slovensko do chaosu. Robert Fico vidí ohrožení. Ale slušnost, odvaha a občanská statečnost nikoho neohrožují," napsal list v reakci na dřívější prohlášení Fica, který občanské protesty zpochybňoval.

Podle listu Pravda politická krize se na Slovensku stupňuje a není jasné, zda neskončí předčasnými volbami. List připomněl, že neúspěchem skončila schůzka prezidenta Andreje Kisky, předsedy parlamentu Andreje Danka a Fica, od které se původně čekalo schválení společné deklarace s cílem zmírnit napjatou atmosféru ve společnosti. To se ale nestalo.