Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice chce na Slovensku předčasné volby

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko zažilo v podobě pátečních masivních demonstrací proti vládě premiéra Roberta Fica vzpouru vůči aroganci moci a bezpráví, uvedla nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS), která jako východisko z politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka prosazuje vypsání předčasných voleb.

Představitelé koalice byli při hodnocení dalšího vývoje v koalici po protestech spíše zdrženliví. Podle předsedy koaliční strany Most-Híd Bély Bugára, který dříve vybídl k rezignaci ministra vnitra za Ficovu stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Kaliňáka, strana navrhuje tři možnosti řešení vzniklé situace. Detaily Bugár neuvedl.

"Lidé dnes chtějí dvě jednoduché věci - spravedlivý stát a vládu, která bude spravedlnost ve státě pěstovat, nikoliv ji ničit. Na slovenských náměstích bylo (v pátek) všem jasné, že spravedlivý stát je možný jen bez vlády Roberta Fica," uvedla SaS v reakci na největší demonstrace na Slovensku od konání protikomunistických shromáždění v roce 1989.

"My máme tři možnosti, které navrhneme partnerům, a uvidíme, jak budou reagovat," řekl Bugár podle portálu Aktuality.sk, aniž své návrhy blíže komentoval. Bugár se kvůli politické krizi předčasně vrátil z dovolené ze zahraničí.

Někteří představitelé strany Most-Híd v uplynulých dnech také netajili nevůli nad prohlášeními Fica, který v souvislosti s návrhy prezidenta Andreje Kisky na zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasné volby obvinil hlavu státu z mocenských her, z destabilizaci země a prezidenta také kritizoval za jeho loňské setkání s americkým finančníkem Georgem Sorosem.

Témata:  Slovensko volby na Slovensku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy