Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kvůli schůzce s Kimem hovořil s Abem a Ťin-pchingem

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump hovořil s japonským premiérem Šinzó Abem i se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem o chystaném setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Šéf Bílého domu to dnes oznámil na twitteru a naznačil, že oba státníci plánovanou historickou schůzku uvítali.

"Hovořil jsem s japonským premiérem Abem, který je velmi nadšený rozhovory se Severní Koreou," oznámil Trump.

Předtím na twitteru informoval také o dlouhém rozhovoru s čínským prezidentem. "Prezident Si mi řekl, že oceňuje, že USA usilují o diplomatické řešení problému, než aby se uchylovaly ke zlověstné alternativě. Čína je nadále nápomocná!" napsal Trump.

Jihokorejský emisar Čchong Ui-jong v noci na pátek oznámil zprávu o dojednané schůzce Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. Ve světě tato informace vyvolala většinou opatrný optimismus, neboť po vzájemných ostrých výpadech obou politiků z minulosti jde o průlom, který by mohl přispět k denuklearizaci Korejského poloostrova.

Témata:  Donald Trump Šinzó Abe Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy