Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům vyvrací spekulace o setkání Trumpa s Kimem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Donald Trump se podle prohlášení prezidentské mluvčí Sarah Sandersové z minulého pátku s vůdcem KLDR Kim Čong-unem nesetká, pokud neuvidí konkrétní kroky a konkrétní činy ze strany Severní Koreje. Tato slova vedla k závěrům, že by se průlomový summit nemusel uskutečnit. Bílý dům takové spekulace v novém stanovisku popřel.

"Spojené státy nemají žádné nové předběžné podmínky pro uspořádání summitu se Severní Koreou," prohlásil v neděli v pořadu televize ABC mluvčí Bílého domu Raj Shah.

Připomněl, že podmínky summitu byly z americké strany stanoveny už před jeho ohlášením. Nic se na nich prý nemění. Jde o severokorejský závazek, že KLDR nebude pokračovat ve zkouškách balistických raket a jaderných zbraní a že nebude nic namítat proti plánovaným americko-jihokorejským manévrům.

Shah odmítl o chystané vrcholné schůzce oznámit jakékoli nové podrobnosti. Řekl jen, že pokud jde o místo jednání, není příliš pravděpodobné, že by to byl Pchjongjang. Hlavní město KLDR označila za možné místu summitu některá jihokorejská média s odůvodněním, že severokorejští vůdci tradičně s výjimkou Číny a Ruska do zahraničí nejezdí.

Jihokorejský list Dong-Ah ilbo dnes napsal, že Kim Čong-un na schůzce s Trumpem otevře otázku mírové smlouvy a navrhne navázání diplomatických styků mezi KLDR a USA. Mírová smlouva mezi oběma zeměmi by ukončila víc než šedesátileté příměří uzavřené v závěru korejské války.

Pokud jde o navázání diplomatických styků, podle jihokorejských médií chce dát Kim najevo, že jeho země je připravena k otevření amerického velvyslanectví v Pchjongjangu.

Japonská agentura Kjódó dnes napsala, že Spojené státy během společných manévrů s Jižní Koreou nevyšlou do regionu letadlovou loď, jak je v případě každoročního vojenského cvičení obvyklé. Manévry pod kódovým označením Foal Eagle se mají konat v dubnu, těsně před plánovaným setkáním Trumpa s Kim Čong-unem.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy