reklama

"SNS se nebude bránit a nebude se držet žádného postu, včetně mého postu. Pokud to bude možné, jsme připraveni na rekonstrukci vlády. Pokud to nebude možné, jsme připraveni i na debaty o předčasných volbách," řekl Danko.

Pokud lídři koaličních stran nedokážou zaručit jednotu poslaneckých klubů, vláda podle něj nebude mít budoucnost. V případě, že koalice přijde o většinu ve sněmovně, SNS bude podle něj prosazovat co nejrychlejší předčasné volby.

Další fungování koalice bude záviset hlavně na postoji nejmenší vládní strany Most-Híd. Ta před více než týdnem vybídla k rezignaci ministra vnitra za Ficovu stranu Směr-sociální demokracie Roberta Kaliňáka. Ministr dnes oznámil, že demisi podá, ale předseda Mostu-Híd Béla Bugár zatím neuvedl, zda straně bude tento krok stačit. Někteří představitelé strany Most-Híd, včetně její místopředsedkyně a ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské, minulý týden kritizovali Fica za jeho výroky, kterými Kisku v souvislosti s návrhy hlavy státu na řešení politické krize obvinil například z mocenských her.

Vedení SNS podle Danka nejednalo o případném požadavku strany na odchod Žitňanské z vlády, jak o tom o víkendu hovořil místopředseda SNS Anton Hrnko. SNS dříve například odmítla návrh ministryně na zmírnění trestů za držení nepatrného množství drog.