Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská pravice se šikuje proti Ficovi

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Strany Svoboda a Solidarita (SaS) a hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti-NOVA (OLaNO-NOVA) chtějí vytvořit alternativu ke stávající vládě premiéra Roberta Fica. Vytvořily proto takzvanou opoziční radu.

SaS a OLaNO ve volbách získaly dohromady 40 poslanců ve 150členné sněmovně. Mají tak dostatek hlasů například na svolání mimořádné schůze parlamentu.

"Budeme se pravidelně setkávat, budeme koordinovat naše aktivity tak, abychom po nejbližších parlamentních volbách byli připraveni převzít odpovědnost na Slovensku a konečně vládnou čestně," řekl šéf SaS a europoslanec Richard Sulík. Ten se po březnových parlamentních volbách neúspěšně pokusil sestavit širokou vládní koalici stran pravého středu.

Dohoda o opoziční radě podle Sulíka zatím neznamená vytvoření stínové vlády k úřadujícímu koaličnímu kabinetu. Do budoucna není vyloučeno rozšíření spolupráce o další opoziční strany s výjimkou krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko.

"Lidé potřebují naději, že vláda tohoto slepence, zlodějů a oligarchů nebude trvat věčně," uvedl lídr OLaNO-NOVA Igor Matovič, který v minulosti ostře vystupoval proti předchozí jednobarevné vládě sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Fica.

Matovič spolupracoval s SaS již v minulosti. V roce 2010 se spolu se třemi kolegy z tehdejšího sdružení OLaNO dostal do sněmovny z posledních míst kandidátky SaS. Kvůli vzájemným rozporům ale strana před pěti lety ze svého poslaneckého klubu Matoviče vyloučila. Matovič pak založil hnutí OLaNO.

Témata:  Slovensko Richard Sulík Robert Fico

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy