Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madarský expremiér se pustil do Orbána kvůli spojování Sorose s vraždou Kuciaka

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť – Někdejší maďarský premiér a současný opoziční předák Ferenc Gyurcsány dnes ostře kritizoval premiéra Viktora Orbána za spojování amerického finančníka maďarského původu George Sorose s událostmi kolem vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka. Orbánova vládní strana Fidesz podle agentury MTI v prohlášení uvedla, že Gyurcsány "přispěchal" na obranu Sorose.

Orbán měl podle předsedy opoziční strany Demokratická koalice pouze vyjádřit soustrast rodinám obětí, citovala politika agentura MTI. Gyurcsány rovněž Orbánovi vytkl, že Sorose viní ze snahy sesadit protiimigrační vlády.

Bývalý socialistický premiér dnes na tiskové konferenci svými vyjádřeními reagoval na Orbánův víkendový televizní rozhovor, v němž prohlásil, že miliardář chce Evropu proměnit v kontinent migrantů a útočí na všechny, kteří mu v tom chtějí zabránit, včetně Maďarska, Česka a Slovenska. Přijímání migrantů by podle Orbána Maďarsko finančně zruinovalo.

Orbán, který Sorose obviňuje z podpory imigrace do Evropy dlouhodobě, dokonce prohlásil, že spatřuje v současném dění na Slovensku po vraždě Kuciaka a jeho snoubenky „rukopis Sorose a jeho organizací" a nepochybuje o tom, že „Sorosova síť nevynechá jedinou příležitost, aby svrhla vládu, která je proti imigraci".

Gyurcsány dnes mimo jiné odmítl Orbánova tvrzení, že Maďaři přijdou o některé státní příspěvky, pokud ve volbách 8. dubna uspěje opozice, protože v takovém případě prý země bude finančně podporovat migranty. „Orbán nám chce nahnat strach," prohlásil Gyurcsány. „Ale skutečně bychom se měli obávat, pokud by se situace v Maďarsku vyvíjela podobně jako na Slovensku a v Rusku," řekl opoziční politik.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko George Soros Ján Kuciak

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy