Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump zakázal Broadcomu převzít rivala Qualcomm, má obavy o národní bezpečnost

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump zakázal převzetí výrobce počítačového hardwaru Qualcomm singapurským rivalem Broadcom. Bílý dům tento krok zdůvodnil obavami o národní bezpečnost.

Mělo jít o největší akvizici v historii technologického sektoru. Firma Broadcom, která hodlá přemístit své sídlo ze Singapuru do USA, za americkou firmu nabídla 117 miliard dolarů (2,4 bilionu korun).

Trump rozhodl na základě doporučení vládního výboru pro zahraniční investice (CFIUS), který prověřuje plánovaná převzetí amerických podniků z hlediska dopadů na bezpečnost. Zdroj z Bílého domu agentuře Reuters řekl, že Trumpa k vydání zákazu vedla obava o možnou ztrátu vůdčí role Spojených států v udávání trendů budoucnosti mobilní komunikace.

Akcionáři Qualcommu dávali najevo skepsi z chystaného spojení a někteří experti se domnívali, že by Broadcom mohl část firmy prodat čínským společnostem, což by uškodilo vývoji bezdrátové technologie 5G, protože nyní je v USA jen několik výrobců potřebného hardwaru.

Qualcomm se v posledních letech stal jedním z největších konkurentů čínského telekomunikačního gigantu Huawei. Právě tato firma by podle obav americké armády mohla v případě uskutečnění fúze do deseti let získat zcela dominantní postavení v mobilních technologiích a americké bezpečnostní složky by mohly být odkázány pouze na nákup vybavení od Huawei.

Převzetí Qualcommu mělo dát vzniknout třetímu největšímu výrobci čipů na světě, po společnostech Intel a Samsung. Broadcom v prohlášení uvedl, že "silně nesouhlasí" s tvrzením, že by fúzí vzniklo riziko pro národní bezpečnost USA.

Témata:  Donald Trump USA PC

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy