reklama

Ohlášená rezignace slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka je krok, kterým si chce vláda Roberta Fica zajistit přežití. Občanské protesty to ale podle serveru Spiegel Online nezastaví.

"Donedávna bylo Slovensko považováno za vzorovou středoevropskou zemi - mimo jiné i kvůli tomu, že se její politický vývoj liší od Maďarska a Polska. Po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, která se podobala popravě, se tento obraz začíná drolit," napsal Spiegel Online. "Denně vyplouvají na povrch nové aféry," dodal.

"Vraždy (Kuciaka a Kušnírové) vrhly světlo na obvinění z hluboce zakořeněné korupce na Slovensku," napsal britský list The Financial Times. Také on upozornil, že Fico se v minulých letech snažil přivést svou zemi do "evropského hlavního proudu" a na rozdíl od Polska či Maďarska v jednání s EU mírnil svou euroskeptickou a protiimigrační rétoriku.

Podle německého listu Die Welt Slováci cítí, že demokracie je v jejich zemi ohrožena. "Pokud v odpovědi na pokus umlčet jeden hlas pozvednou svůj hlas tisíce, nemůže vláda lid ignorovat," napsal deník v reakci na oznámenou Kaliňákovu rezignaci. Odchod kontroverzního ministra ale podle něj nestačí. "Hrozí nebezpečí, že vláda rezignaci ministra vnitra využije k tomu, aby se rychle vrátila ke každodenní agendě," napsal Die Welt. Podle něj by Kaliňákův odchod měl lidem na Slovensku dodat odvahu, aby "neumlkli, vydrželi a dál bojovali za to, aby Kuciakův případ a jeho rešerše měly právní následky".

Švýcarský Neue Zürcher Zeitung (NZZ) se v komentáři vrací obecněji k vraždě Kuciaka a jeho snoubenky. "Jednu věc reakce na Kuciakovu vraždu ukazuje: zabití novináře představuje i na východě Evropy tabu, nepřijatelný útok na svobodu. To by sice mělo být samozřejmé, stává se to ale samozřejmým stále méně vzhledem k hrozbám a útokům, jakým mnoho novinářů v tomto regionu čelí," uvedl list.