reklama

Proti realizaci prezidentova předvolebního slibu demonstrovala asi stovka lidí, zhruba 250 Trumpových příznivců naopak stavbu zdi podpořilo, napsala agentura AP.

V Kalifornii se šéf Bílého domu seznámil s osmi návrhy zdi. Jednotlivé prototypy jsou vysoké až devět metrů, čtyři z nich jsou postaveny z betonu, další využívají i jiné materiály. Prezidenta mimo jiné zajímalo, která zeď je nejhůře překonatelná.

Na adresu některých přistěhovalců řekl, že jsou jako profesionální horolezci. "Jsou neuvěřitelní horolezci. Některé z těchto zdí přelézt neumí. Některé ano. Takové zdi stavět nebudeme," uvedl. Poté prohlásil, že dává přednost takovému typu zdi, skrz který je vidět.

"Musíme vědět, co se děje na druhé straně zdi," řekl prezident s tím, že bez průhledové části by nebylo vidět, zda zločinci nejsou jen na krok od vás.

Stavbu zdi označil Trump za důležitou. "Pokud nemáte systém zdí, nebudeme mít ani zemi," dodal. Od pomezní bariéry si slibuje ochranu před pašováním drog, snížení kriminality a zabránění nelegálnímu překračování hranic. Trump v minulosti opakovaně prohlásil, že stavbu zaplatí Mexiko. To platbu důrazně odmítá.