Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští představitelé chtějí nezávislé vyšetření vraždy Kuciaka

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Štrasburk - Výzvy k urychlenému nezávislému vyšetření vraždy slovenského reportéra Jána Kuciaka dnes zaznívaly v rozpravě na zasedání Evropského parlamentu. Někteří europoslanci volali po větším zapojení Europolu, podle jiných je třeba nechat záležitost v rukou slovenských úřadů.

Zástupci Evropské komise a rady všechny přítomné ujišťovali, že ochrana novinářů je pro ně nanejvýš důležitá, a nevyloučili v tomto ohledu legislativní kroky. O rezoluci k tématu bude EP hlasovat na dubnovém zasedání.

Eurokomisař Julian King v dnešní debatě vyzval slovenské úřady k maximální spolupráci s mezinárodními vyšetřovateli a také s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF), co se týče zkoumání, jak se nakládá s eurofondy. Připomněl, že pracovníci Europolu na Slovensku s vyšetřováním vraždy Kuciaka a jeho partnerky pomáhají již od 28. února.

Odpolední rozprava v plénu vycházela částečně i z čerstvě zveřejněné zprávy parlamentní delegace, která se na Slovensku minulý týden dva dny setkávala se zástupci státu, médií i občanské společnosti. Její autoři během debaty uvedli, že se snažili situaci na Slovensku co nejvíce pochopit a že viděli společnost, která je odhodlána bojovat za zlepšení poměrů. Podle europoslanců však ve slovenské společnosti panuje velká nedůvěra vůči institucím.

Pochybnosti o nezávislém vyšetřování pod vedením slovenských úřadů vyjádřila celá řada řečníků, což vedlo ke vzrušeným názorovým výměnám. "Že budeme v plénu obviňovat členy vlády, že se podíleli na vraždě, to nemůžeš myslet vážně ani ty," odpověděla slovenská poslankyně zvolená za vládní Směr-SD Monika Beňová, když se jí Sophia Veldová z aliance liberálů a demokratů (ALDE) zeptala, jak může být vyšetřování nezávislé, když jej vedou ti, které Kuciak označil jako původce problémů.

Témata:  EU Slovensko Ján Kuciak

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy