Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při zásahu policistů ve věznici v Bolívii zemřelo šest vězňů

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Bolívie - Zásah policie v největší bolivijské věznici si dnes vyžádal šest mrtvých z řad vězňů a dvacítku zraněných, mezi nimiž je i šest policistů.

Na 2300 policistů provedlo razii ve věznici Palmasola u města Santa Cruz poté, co tamní ostraha neměla dostatečnou kontrolu nad věznicí. Policisté v areálu věznice našli mimo jiné palírnu alkoholu, pěstírnu marihuany či zásoby jiných drog a střelné zbraně. Informoval o tom dnes server BBC.

"Mohu konečně říct národu, že máme plně pod kontrolou věznici v Palmasole," oznámil náměstek ministra vnitra José Luis Quiroga. Před věznicí, kterou v roce 2015 navštívil papež František, se během razie shromáždily desítky příbuzných, kteří čekali na informace o svých blízkých.

Policejní zásah následoval po řadě incidentů v této věznici z předchozích týdnů a po pokusu o vzpouru z minulého týdne, při níž několik vězňů uprchlo. Před týdnem se také podle serveru BBC Mundo na sociálních sítích objevilo video, na němž jeden z vězňů znásilnil osmiletou dívku. I přes nedávný zákaz pobytu dětí s jejich příbuznými ve věznici, dnes bylo podle místního tisku v areálu několik dětí.

Podle místních médií je ve věznici v Palmasole internováno na 5200 vězňů, z toho jen 400 jich bylo odsouzeno. Ostatní jsou tam zatím ve vazbě. Stejně jako v ostatních bolivijských věznicích, v nichž je na 13.800 vězňů, z toho asi 80 procent teprve čeká na soud.

Témata:  Bolívie věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy