reklama

Americká agentura AP Nadera popisuje jako mezinárodně protřelého "šíbra", který se zabýval mimo jiné zprostředkováním utajovaných kontaktů mezi Izraelem a arabskými státy. V polovině ledna Nadera ve Washingtonu zadrželi vyšetřovatelé FBI z týmu Roberta Muellera, který po stopách ruských zásahů do amerických voleb pátrá.

V prosinci 2016, tedy krátce po zvolení Donalda Trumpa prezidentem, se Nader v newyorské Trump Tower setkal s prezidentovým zetěm Jaredem Kushnerem, tehdejším stratégem Bílého domu Stevem Bannonem a korunním princem Muhammadem bin Zájidem Nahajánem ze Spojených arabských emirátů (SAE).

O měsíc později se uskutečnila na Seychelách schůzka za účasti Nadera, bin Zájida, bývalého šéfa americké soukromé ochranky Blackwater Erika Prince a Kirilla Dmitrijeva, ruského bankéře blízkého prezidentu Vladimiru Putinovi. Vyšetřování FBI se zřejmě zaměřuje na možné kontakty mezi SAE a Trumpovým týmem.

Mnoho Naderových bývalých známých a přátel agentuře AP sdělilo, že s ním po roce 2000 ztratili kontakt. Ukázalo se, že zhruba v té době si v Praze odpykával trest vězení jako "odsouzený pedofil", uvedla americká agentura.

Nader zneužíval nezletilé chlapce a byl odsouzen za mravní poškozování nezletilých a sexuální zneužívání. V jednom případě požadoval v pražském hotelu Hilton orální sex na čtrnáctiletém chlapci. Když odmítl, Nader před ním masturboval a vyplatil mu 2000 korun. Verdikt pražského soudu obsahuje i další případy, kdy Nader obětem platil penězi, šperky, mobilními telefony, oděvy a sexuálními pomůckami.

Mluvčí pražského soudu neví, jakou část z ročního trestu si Nader v Praze odseděl. Po propuštění byl z ČR vyhoštěn. V roce 1985 byl Nader ve Washingtonu obviněn v kauze dětské pornografie, ale obvinění bylo později staženo.

Pražské problémy Nadera zřejmě nesouvisejí s jeho rolí v pátrání FBI po ruském vlivu na americké volby. Dokreslují ale obrázek člověka záhadné existence, který působil jako zprostředkovatel mezi blízkovýchodními metropolemi.