Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington uvalil nové sankce na Rusko, na černé listině je i Putinův kuchař

New York
New York
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - Ministerstvo financí USA dnes oznámilo další rozšíření protiruských sankcí. Mají být trestem za údajné kyberútoky proti USA, včetně pokusů ovlivnit prezidentské volby v roce 2016. Moskva již připravuje odvetná opatření.

Nově se na seznamu ocitlo 19 ruských občanů a pět firem včetně petrohradské Agentury pro výzkum internetu (AII) obviňované z šíření falešných zpráv. Na sankčním soupisu je i sponzor AII, miliardář blízký Kremlu Jevgenij Prigožin, kterému se přezdívá Putinův kuchař.

Americké sankce jsou namířeny i proti ruské kontrarozvědce FSB a proti vojenské výzvědné službě GRU a šesti jejím pracovníkům. Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že hodlá pokračovat v tlaku na Rusko "vzhledem k jeho snahám destabilizovat Ukrajinu a vzhledem k okupaci Krymu".

Další sankce se připravují, podle ministra financí Stevena Mnuchina budou namířeny proti ruským vládním činitelům a oligarchům. Znemožní jim hlavně přístup na americké finanční trhy.

Moskva podle Mnuchinova prohlášení útočí od března 2016 na kriticky důležitou americkou infrastrukturu, na energetické, jaderné, vodárenské, obchodní a výrobní objekty. Jako příklad destabilizujících aktivit Moskvy ministerstvo uvedlo šíření počítačového vitu Notpetya.

Proti Prigožinovi a dalším dvanácti Rusům a třem ruským firmám je už od února v USA vedeno trestní stíhání kvůli pokusům ovlivnit volby amerického prezidenta.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov podle agentury Interfax prohlásil, že Moskva již připravuje odvetná opatření. Jejich povahu zatím neupřesnil.

Témata:  protiruské sankce USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy