Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příznivci Orbána pochodovali Budapeští: "Maďarsko proti Evropě" a "Stojíme za tebou, Viktore", hlásali

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Desítky tisíc příznivců maďarského premiéra Viktora Orbána se dnes sešly před parlamentem v Budapešti. Viktor Orbán jim slíbil svobodu a nezávislost maďarského státu. Akce se zúčastnily i tisíce příznivců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

"Chceme vyhrát nejen volby, ale i naši budoucnost," uvedl podle agentury MTI premiér. Šéf maďarské vlády je přesvědčen, že Maďarsko čelí tlaku zahraniční sil, které mají v zemi své přívržence.

"Očekávají, že během několika desítek let předáme naši zemi cizincům, kteří nemluví naším jazykem, nerespektují naši kulturu, naše zákony, ani způsob našeho života," řekl Orbán.

Demonstranti dnes na podporu maďarské vládní strany prošli ulicemi Budapešti během takzvaného pochodu míru. Mnozí nesli transparenty s nápisy jako "Maďarsko proti Evropě" a "Stojíme za tebou, Viktore".

"Dnes, stejně jako několikrát v naší historii, musíme bojovat za naši nezávislost, za náš národ, aby Maďarsko zůstalo maďarskou zemí a nestalo se multikulturním státem," uvedlo v prohlášení Fórum občanského sdružení (COF).

Účastníci pochodu v centru metropole také vzdali hold hrdinům revoluce z roku 1848. Šéf COF László Csizmadia přitom uvedl, že Maďaři a Poláci bojovali za svobodu bok po boku, než společně v letech 1989 a 1990 zcela odstranili "sovětské kolonizátory". Obě země se podle něj musejí bránit proti "bruselské byrokracii a ultraliberální ideologii".

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy