reklama

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek přidalo 19 Rusů a pět firem na seznam subjektů, kterých se týkají sankce za údajné kybernetické útoky proti USA. Rjabkov dnes řekl, že reakce Moskvy bude reciproční, ale nevyloučil ani mimořádná opatření.

Zároveň prohlásil, že Rusko stále stojí o dialog se Spojenými státy. Ti v USA, kdo chtějí vztahy s Ruskem zničit prostřednictvím sankcí, si podle něj zahrávají s ohněm.

Rjabkov, jehož citovala agentura RIA Novosti, řekl, že odvetná opatření Ruské federace nejsou metodou Moskvy a že Rusko nechce uzavřít kanály dialogu s USA. "Děláme to jedině kvůli politické neústupnosti USA a jejich neochotě chápat realitu," prohlásil Rjabkov.

Americké sankce míří také proti ruské kontrarozvědce FSB a proti vojenské výzvědné službě GRU a šesti jejím pracovníkům. Ministerstvo financí USA ve zdůvodnění uvedlo, že hodlá pokračovat v tlaku na Rusko "vzhledem k jeho snahám destabilizovat Ukrajinu a vzhledem k okupaci Krymu". Důvodem je také "rozšířená korupce a porušování lidských práv" v Rusku.