Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Totální pochybení justice? Strávil ve vězení 18 let za vraždu, pak se ukázalo, že je nevinný

Tomasz Komenda
Tomasz Komenda
Foto: Instagram

Varšava - Tomasz Komenda (42) byl v minulosti obviněn za brutální vraždu nezletilé dívky, za kterou dostal trest ve výši 25 let v přísně střeženém vězeňském zařízení. Poté, co ve vězení strávil 18 let však Městský soud definitivně rozhodl, že bude propuštěn na svobodu. Odsouzený se činu nedopustil. Stalo se tak tento čtvrtek ve Vratislavi. Od té doby si o tomto historickém justičním omylu píše celý svět.

Téměř před dvaceti lety se měl odsouzený Tomasz Komenda nacházet na diskotéce poblíž Vratislavi v obci Myloszyce, kde došlo k brutální vraždě jedné z nezletilých dívek. A navzdory tomu, že už v té době vypovědělo dvanáct svědků pod přísahou, že na diskotéce nebyl a prokazatelně se nacházel na jiném místě, byl Komenda označen za pachatele a odsouzen.

Jako hlavní důkaz ho tehdy usvědčil vlas na oblečení oběti, který se geneticky shodoval s jeho vlasy. Nepomohlo mu ani svědectví sousedky jeho rodičů, podle níž se jeho obličej "až nápadně podobal vrahovi". 

Rodiče oběti ho zachránili

Po celou dobu, kterou trávil obviněný Tomasz Komenda ve vězení, tvrdil, že je nevinný. Až loni požádali rodiče zavražděné dívky na ministerstvu spravedlnosti o opětovné přezkoumání tohoto případu. Nakonec se ukázalo, že vrahem byl někdo jiný. 

„V podstatě polovinu života jsem strávil ve vězení.Ty roky mi nikdo nevrátí. Přežil jsem tam hrozné věci, především ze strany spoluvězňů, kteří mě jako odsouzeného za vraždu nezletilé neuvěřitelným způsobem pronásledovali. Jednou jsem se pokusil oběsit, ostatní mě na poslední chvíli zachránili," řekl Komenda polské televizi TVN24 krátce po svém propuštění z věznice.

Týdeník Polityka se o této kauze vyjádřil dnes: „Za to, co se Tomaszovi stalo, jsou odpovědní konkrétní lidé – policisté, prokurátoři, soudci. Teď nastala doba, aby byli pohnáni k zodpovědnosti."  

Témata:  Polsko justice vražda Tomasz Komenda

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy