Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V zahraničí se propírají české demonstrace. Zemanova slova prý zdůrazňují zhoršování mediálních práv v postkomunistických zemích

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Paříž/Washington – V Praze a dalších městech České republiky se ve středu demonstrovalo za zachování svobody slova. Protestující vyjadřovali nesouhlas s výroky prezidenta Miloše Zemana a dalších politiků proti médiím. O dění v Česku informovala i média v zahraničí.

„Několik tisíc Čechů se ve středu shromáždilo na pražském hlavním náměstí, aby protestovalo proti útoku Miloše Zemana na veřejnoprávní Českou televizi,“ informuje agentura Bloomberg. Poukazuje na také na to, že Zeman, který minulý týden po vítězství v lednových volbách složil slib pro své druhé funkční období, adresoval část své inaugurační řeči médiím, která kritizovala jeho antimigrační rétoriku a prosazování posílení vztahů s Ruskem a Čínou.

„Zeman napadl Českou televizi, veřejnou zpravodajskou službu, která je nezávislá na státním rozpočtu a jejíhož ředitel jmenuje rada volená parlamentem. Vysílatel odsoudil Zemanovu řeč jako nepřijatelný útok na jeho nezávislost. Prezident předtím navrhl, aby zákonodárci odmítli schválit výroční zprávu televize, aby usnadnili změny v jejím vedení,“ připomíná předchozí spory mezi Zemanem a ČT agentura Bloomberg.

Americká agentura také upozornila, že Zeman opakovaně kritizoval některé média a žertoval o nutnosti zabíjet novináře, což „zdůrazňuje zhoršování mediálních práv v postkomunistických členských zemích Evropské unie“, dodal Bloomberg.

VIDEO: Thousands of protesters gathered in Prague overnight to support press freedom following anti-media remarks by President Zeman, including "journalists should be liquidated" and accusing Czech TV of "trying to manipulate the public." pic.twitter.com/PbdnlPdoNl

— AFP news agency (@AFP) 15. března 2018

Video z demonstrací přinesla také francouzská agentura AFP. „Tisíce demonstrantů se shromáždily v Praze na podporu svobody tisku po protimediálních vystoupeních prezidenta Zemana, včetně jeho slov o tom, že 'novináři by měly být zlikvidováni', a jeho obvinění, že se Česká televize 'snaží manipulovat s veřejností',“ uvedla agentura k videu na twitteru.

AFP také na videu dala prostor exposlanci TOP 09 Františku Laudátovi, který uvedl: „Jestli tahle partička dobude A změní vedení České televize, mediální rady a podobně, už se lidé ani nedozvědí, co je v této zemi pravda. Vracíme se do doby normalizace, kdy lhaní byl standard.“

V titulcích k protestům AFP také zmiňuje, že problematika svobody slova je v regionu obzvláště citlivá po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka, který se věnoval problematice napojení italské mafie na slovenskou vládu,

Témata:  demonstrace Miloš Zeman Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy