Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pellegriniho slovenská vláda bude proevropská, tvrdí budoucí premiér

Národná rada Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky
Foto: Národná rada Slovenskej republiky

Bratislava - Nová slovenská vláda, kterou vytvoří tři strany současné koalice, si zachová proevropskou orientaci. Uvedl to dnes budoucí slovenský premiér Peter Pellegrini, který zahájil jednání o sestavení kabinetu.

Dosavadní předseda slovenské vlády a Pellegriniho stranický šéf Robert Fico ve čtvrtek rezignoval na post premiéra v souvislosti s politickou krizí po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

"Už nyní vás mohu ujistit, že to bude vláda, která si zachová svou jasnou proevropskou orientaci, že to bude vláda, která bude pokračovat v dobrých nastartovaných projektech. Hlavně věřím, že to bude vláda, která uklidní situaci v naší zemi," uvedl v prohlášení Pellegrini, kterého slovenský prezident Andrej Kiska ve čtvrtek pověřil sestavením nového kabinetu.

Místopředseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie a dosluhující vicepremiér Pellegrini již dříve řekl, že programové prohlášení jeho vlády bude do značné míry vycházet z programu Ficova kabinetu.

Témata:  Slovensko Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.