Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čistky mezi agenty: Ministr Sessions propustil náměstka ředitele FBI

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions propustil z FBI Andrewa McCabea, který hrál důležitou roli v kauze Russiangate a který byl opakovaně kritizován republikánským prezidentem Donaldem Trumpem. Podílel se také na vyšetřování e-mailové aféry neúspěšné demokratické kandidátky na prezidenta Hillary Clintonové.

McCabe prohlásil, že jeho propuštění je součástí "pokračující války Trumpovy vlády proti FBI a proti vyšetřování vedenému Muellerovým týmem".

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller se snaží odhalit možné ruské vměšování do voleb prezidenta Spojených států v roce 2016, v nichž Trump zvítězil nad Clintonovou. Trump již dříve popřel, že by jeho volební poradci byli v kontaktu s Rusy nebo že by on sám byl v nějakém spojení s Ruskem.

Trump loni v květnu nečekaně odvolal tehdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho pro ztrátu důvěry. Na twitteru vyzýval i k odvolání McCabea, kterého obviňoval z politické zaujatosti. Ten v lednu rezignoval na funkci náměstka ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování, v FBI ale zůstal.

Propuštění McCabea bylo doporučeno na základě interního vyšetřování, které dospělo k závěru, že McCabe "neoprávněně vyzrazoval informace médiím". McCabe dostal výpověď dva dny před svými padesátinami. Kdyby setrval v úřadu do 50. narozenin, měl by nárok na odchod do důchodu s plnou penzí.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Donald Trump USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy