Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kauze Skripal jde o něco úplně jiného? Skutečným cílem byla jeho dcera, tvrdí příbuzná

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Většina světových médií pokládala scénář útoku na Sergeje Skripala za jasně daný – cílem bylo zabít bývalého špióna, jeho dcera byla plynem zasažena zřejmě omylem, zkrátka proto, že bojový plyn lze těžko cílit. Britská média teď ale přišla s verzí, že vše mohlo být docela jinak.

Příbuzná otráveného Skripala pro britský deník Express řekla, že podle ní byla skutečným cílem útoku Skripalova dcera Julia. Motivem bylo podle ní Juliino zasnoubení s vysoce postaveným ruským bezpečnostním činitelem.

Autorkou těchto tvrzení je třiatřicetiletá Victoria, Skripalova neteř. Podle ní byla ruská oficiální místa ze vztahu mezi jejich důležitým zaměstnancem a Julií znepokojena. A to právě kvůli Skripalově pověsti „zrádce“, jíž se v Rusku těší. „Podle mě nebyl útok namířen proti strýci Sergejovi, ale proti jeho dceři“ řekla Victoria pro ruskou televizi.

Podle informací zveřejněných britskými médii Skripala během jeho pobytu v Rusku navštěvovala řada přátel. Dle jejich výpovědí žil normálním spořádaným životem, věnoval se chovu koček a guinejských prasat.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson dnes pro BBC uvedl, že zdravotní stav Sergeje Skripala se nemění, bývalý agent zůstává v kritickém ale stabilizovaném stavu. Johnson také uvedl, že brutalita, s jakou Rusové na Skripala zaútočili, šokovala celý svět a je vděčný, že se jak země EU tak USA postavily na stranu Británie.

Podle Johnsona je způsob, jakým byl útok proveden, jasným vzkazem. „Rusové použitím svého plynu jasně vzkazují všem svým nepřátelům – najdeme vás, chytíme vás a zabijeme vás. Není pochyb, že za tím stojí Rusové.“ nechal se slyšet britský ministr.

Témata:  Velká Británie chemické zbraně Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy